Domaine la Pétaude

Vier de vakantie op Domaine la Pétaude gelegen in Département l'Allier

In de schoolbanken viel ik al voor Charles Aznavour met zijn "Que c'est triste Venise." Een onderwijzeres vertelde me over haar cabane in de Dordogne. Later zo mooi bezongen door Yves Duteil. Dat zijn de eerste indrukken geweest van wat ik nu mijn tweede vaderland noem. Met mijn ouders ben ik er geweest, later en nu nog met Gerryt, met de kinderen en altijd een hond bij ons. Er zijn nog steeds onontdekte gebieden, jazeker. Maar er zijn ook plaatsen waar we altijd weer terugkomen. De Languedoc heeft mijn hart gestolen. De Ardèche ook, waar Barzotti woont. Zijn chansons kreeg ik op tape cadeau van mijn dochter. En nog altijd draai ik die muziek met plezier. Ik heb Kunst- en Cultuur Geschiedenis gestudeerd, waardoor de reizen naar Frankrijk weer een andere dimensie kregen.

Verder ben ik een erkend Nederlands wijnimporteur, Gerryt is mijn adviseur en zodoende komen we veel in het zuiden, om plezier met zaken te verenigen. Ons eerste huis stond aan de uitlopers van de Cévennen in een Cévennol dorp. Met een kerk uit de 12e eeuw, waar we donateur van zijn. Het dorp lag boven op een heuvel, smalle straatjes, auto's passen daar niet. Je kunt elkaar beroepen, wat we dan ook deden. Hartelijke mensen, met het Occitan nog in de spreektaal. We zijn iets dichter bij Nederland gaan wonen, aan de noordelijke kant van de Auvergne, en daar ook weer in de uitlopers van het Centraal Massief. Zo blijft de Auvergne ons reisdoel, eerst naar het zuiden, nu in het noorden. En alles komt rond. Het eerste huis van een Parisiënne, het tweede huis van een Parisiënne. De geschiedenis hebben we uiteraard opgeschreven voor onze gasten. De mensen in de Sologne Bourbonnaise zijn hartelijk. Als je voor het eerst in de winkel komt, en men herkent je als vreemdeling, dan krijg je een hand. Met andere woorden "welkom." Vraag je om hulp, dan krijg je die. Om niet. Ik denk dat je je met zo'n omgeving gelukkig mag prijzen. Eenvoud, cultuur, respect voor en behoud van de natuur, goede producten, geen stress. Dat zijn de kenmerken van deze streek. XXL Natuur, XXS Stress.

Dat is de slogan van de Auvergne, en wij hebben dat voor het gemak maar over genomen.

w.g. Elisabeth M. van Pol

Foto: aan het werk in de serre op La Pétaude                                                         Muziek: Francis Gabrel