Domaine la Pétaude

Vier de vakantie op Domaine la Pétaude gelegen in Département l'Allier

Wanneer weer naar Frankrijk?

Het laatste nieuws is, dat de Franse regering zich aanpast aan de Europese regels.

Met andere woorden, 15 juni, op zijn vroegst, kan men weer door Frankrijk reizen.

Kan men weer naar zijn tweede huis rijden.

Nog niet alle restaurants, café,s zijn open. Je moet kij​ken naar de regio's.

Vooral het Noorden, het Oosten, en het Ile de France zijn zwaar getroffen en zijn

voorzichtig wat betreft het weer open gaan van openbare gelegenheden.

Houd hier rekening mee tijdens het reizen. Ook zijn mondkapjes verplicht, of men

kan je verplichten tot het dragen hiervan. 

Tot zover

Workum, 29 mei 2020

Blog

5 en 6 mei 2018 Souvigny


PÈLERINAGE DE LA PAIX

Pèlerinage et procession à Souvigny

Culturelle

Depuis 2017, la ville de Souvigny a été érigée Sanctuaire de la Paix ! Veillées, messes, conférences, lectures, marches avec les amis de Saint-Jacques en Bourbonnais, ... sont organisées tout au long de l'année.

Cette année, le Pèlerinage pour la Paix de Souvigny est placé sous le thème "Tes mains pour servir, ton cœur pour aimer". Veillée du samedi soir, Mère Teresa, une pièce : «Ombre et Lumière» par Catherine Salviat, comédienne, sociétaire honoraire de la Comédie-Française. Dimanche matin, 3 marches de pèlerins rejoindront Souvigny, en partant de Bourbon-l’Archambault, Meillers et Coulandon. Procession des reliques dans Souvigny, À 14 h 30 une conférence à la prieurale par le Frère Michel, Missionnaire de la Charité, 15 h 30 la célébration eucharistique. Les collégiens et lycéens auront aussi leur marche et des animations, samedi et dimanche, avant de participer à la célébration.

Pèlerinage pour la Paix © Musée de Souvigny

Pèlerinage pour la Paix © Musée de SouvignyPèlerinage pour la Paix © Musée de SouvignyPèlerinage pour la Paix © Musée de Souvigny


https://www.souvigny-sanctuairedelapaix.com/

 

view:  full / summary

Een heerlijk recept van Fernanda Pauma,

Posted on January 12, 2020 at 12:15 AM

Du goût

Fernanda Pauma, chef de l’auberge de la Chapelle-aux-Chasses, vous livre sa recette de « suprême de poulet fermier à la moutarde de Charroux, pommes de terre aux cives ».

 

 

Toques d’Auvergne, Fernanda Pauma a su sublimer le poulet, ce met de « tous les jours »…

 

 

Zoom sur sa recette :

 

 

Ingrédients (pour 2 personnes)

 

 

2 suprêmes de poulet fermier

 

400 gr de pommes de terre

 

2 dl de crème liquide

 

1 dl de bouillon de volaille

 

3 càs de moutarde de Charroux

 

50 gr de beurre

 

1 càs d’huile de tournesol

 

1 botte de cives

 

Sel, poivre, gros sel

 

Si comme moi vous ne savez pas ce que sont les cives, faites un tour par ici…

 

Préparation

 

 

1/ Cuire les suprêmes de poulet

 

- cuire dans un petit sautoir avec l’huile et une noix de beurre

 

- Colorer la peau et retourner

 

- enfourner pour 6 mn environ

 

 

2/ Préparer la purée

 

- laver et éplucher les pommes de terre

 

- Mettre à cuire dans de l’eau salée

 

- Laver et ciseler les cives

 

- Egoutter les pommes de terre puis les écraser à la fourchette

 

- Ajouter le beurre, assaisonner et réserver au chaud

 

 

3/ Finir la sauce

 

- réserver les poulets

 

- dégraisser le sautoir, déglacer avec le reste de bouillon de volaille et ajouter la crème

 

- réduire légèrement et ajouter la moutarde, laisser cuire doucement encore une minute

 

 

4/ Dresser

 

Terminer la purée en lui ajoutant les cives ciselées

 

Disposer un peu de purée au centre de l’assiette

 

Poser un suprême de poulet

 

Disposer un peu de compote poivrons/oignons

 

Terminer avec un cordon de crème à la moutarde

 

 

Bon appétit !

TOUR DE FRANCE 2020

Posted on November 28, 2019 at 5:00 PM

De Tour de France van 2020 start op 27 juni in Nice, waar net als dit jaar de sprinters de kans krijgen om de eerste gele trui te veroveren. Daarna volgt een eerste week waarin al flink geklommen moet worden, gaat het via de Pyreneeën naar de westkust en vervolgens naar de Alpen, waar in een klimtijdrit naar La Planche des Belles Filles de laatste klimkilometers liggen. Op zondag 19 juli eindigt de Tour in Parijs.

HUUR VAKANTIEHUIS DOMAINE LA PETAUDE 

www.domainelapetaude.com

 

ETAPPE 12, 13 en 14 zijn qua afstanden goed te doen vanaf 03230 Domaine la Pétaude


TOUR DE FRANCE 2020

Posted on November 28, 2019 at 5:00 PM


Wandelen in het Fôret de Tronçais

Posted on November 25, 2019 at 4:45 AM


Via een site 


zijn talrijke wandelingen op te zoeken.

Het Fôret de Tronçais is bekend door de eeuwenoude eikenbomen die daar groeien.
Het eikenhout wordt gebruikt voor het maken van wijnvaten.
Ook zijn er meren waar je heerlijk in kunt zwemmen

FIFA Wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen in 2019 in Frankrijk

Posted on January 13, 2018 at 12:15 AM

Terwijl Frankrijk nog in de ban is van de overwinning van het mannenteam is het land al druk bezig met de voorbereidingen voor het FIFA WK vrouwenvoetbal wat gehouden zal worden van 7 juni tot 7 juli 2019.


De wedstrijden worden gespeeld in negen Franse steden


Tijdens het WK vrouwenvoetbal 2019 worden in totaal 52 wedstrijden gespeeld in negen steden die geselecteerd zijn vanwege hun stadions, goede infrastructuur en algehele voorzieningen. Dit zijn Grenoble aan de voet van de Alpen, Le Havre in Normandië, Lyon, Montpellier in Occitanië, Nice aan de Côte d'Azur, Parijs, Reims in de Champagne, Rennes in Bretagne en Valenciennes in Noord-Frankrijk.

NEDERLANDSE VROUWEN DOEN MEE AAN WK 2019

Posted on January 12, 2018 at 12:00 AM

CITYTRIP MOULINS

Posted on January 3, 2018 at 7:30 AM

 

Stad van de hertogen van Bourbon, de voorouders van de Franse koningen, tevens de plaats waar Coco Chanel debuteerde.

 

Moulins werd in 990 gesticht en maakte een grote ontwikkeling door toen het de 'hoofdstad' van het hertogdom Bourbonnais was (1327-1527). Heden ten dage vindt u in Moulins tal van herinneringen aan het mecenaat van de heren van Bourbon, zoals het rijke architectonische erfgoed dat u op uzelf (met audiogids) of met een professionele gids kunt ontdekken. Bijvoorbeeld wandelend op de met keien geplaveide straten van de historische wijk met vakwerk- en herenhuizen. Kort geleden is het Maison Mantin, herenhuis van een rijke bourgeois dat 100 jaar afgesloten is geweest, opnieuw voor het publiek opengesteld. Deze nieuwe aanwinst geeft een indruk van het weelderige leven van de Franse bourgeoisie aan het begin van de vorige eeuw. En een absolute must is het beroemde Centre National du Costume de Scène (CNCS). In dit wereldwijd unieke centrum zijn meer dan 9000 kostuums bijeengebracht (afkomstig van de Comédie française, de nationale Opera en balletgezelschappen).

 

 

Hierna kunt u een lekker hapje eten in het Grand Café, dat op de monumentenlijst staat. Deze prachtige brasserie heeft haar oorspronkelijke Art Nouveau-stijl uit 1889 behouden, zoals een met hout bewerkte voorgevel, met spiegels behangen muren, slingerklok en barometer. In de jaren 1910 zong de uit Moulins afkomstige Gabrielle Chanel hier het liedje "Qui a vu Coco dans l'Trocadéro?", waaraan ze de bijnaam "Coco" heeft overgehouden.

 

 

De allernieuwsgierigsten zullen wellicht ook de chapelle de la Visitation willen bezoeken, met de uitzonderlijke, onlangs gerestaureerde geschilderde plafonds, of de in het Hôtel Demoret tentoongestelde meesterwerken van het Musée de la Visitation willen bewonderen. En om uw trip helemaal compleet te maken is er nog het Musée de l'illustration jeunesse (museum over boekillustraties)en het Musée du bâtiment (bouwvakmuseum).

 

Tip: bij het Office de tourisme (VVV) van Moulins kunt u vanaf 15 euro een “city pass” aanschaffen waarmee u alle musea kunt bezoeken en die tal van andere voordelen biedt.                 Foto: Kostuummuseum Moulins

CULTUUR EN KASTELEN

Posted on January 3, 2018 at 7:15 AM

 

Cultuur en kastelen zijn onlosmakelijk verbonden aan het culturele erfgoed van de Auvergne. Onder alle die schatten die de Auvergne kent is de romaanse kunst met 250 bouwwerken bijzonder goed vertegenwoordigd, wat het erfgoed van de Auvergne tot één van de rijkste in Europa maakt. De liefhebbers van geschiedenis kunnen hun hart ophalen aan de talrijke kastelen die in de middeleeuwen werden opgetrokken.

 

De cultuurgeschiedenis van de Auvergne is nauw verbonden De Auvergne telt ongeveer 250 religieuze bouwwerken die tussen de 11de en de 13de eeuw gebouwd zijn. Ze vormen een uitzonderlijk cultureel erfgoed dat gekenmerkt wordt door een grote zuiverheid en eenheid. De romaanse stijl van de Auvergne wordt met name duidelijk in vijf grote bouwwerken: de kerken Notre Dame du Port in Clermont-Ferrand, die op de Werelderfgoedlijst van de Unesco staat, Saint-Saturnin, Saint-Austremoine in Issoire, Notre Dame du Mont-Cornadore in Saint-Nectaire en Notre Dame d’Orcival.

 

 

Ook buiten de omgeving van Clermont-Ferrand staan bouwwerken die belangrijk zijn voor de romaanse kunst in de Auvergne. In de Allier: de kerk van Châtel Montagne en de kerk van Saint Menoux, in de Cantal: Notre Dame des Miracles in Mauriac, Eglise Saint-Georges in Riom-es-Montagnes (kerken). Deze kerken zijn zeker de moeite waard.

 

 

Basilique Saint-Julien de Brioude

Basilique Saint-Julien de Brioude

Andere niet te missen pronkstukken: de Basilique Saint-Julien in Brioude, een basiliek die in 2009 prachtig gerestaureerd werd, en de Cathédrale Notre Dame (een kathedraal die op de Werelderfgoedlijst van de Unesco staat) in Le Puy-en-Velay, het beroemde vertrekpunt van de Via Podiensis die naar Santiago de Compostella leidt. Even halt houden in Le Puy-en-Velay in de Haute-Loire, een stad die op de Werelderfgoedlijst van de Unesco staat, is voldoende om u in de plaats te stellen van de pelgrims die zich op weg naar Santiago de Compostella begeven. In Vichy in de Allier, een stad die wereldwijd bekend is als kuuroord, werd Napoleon III overweldigd door de charmes van de stad. Hij liet er een operagebouw, hotels en luxueuze villa's bouwen.

 

Château de Hauterive

Château de Hauterive

De Auvergne, dat in het hart van Europa ligt, is de streek van de (meestal bewoonde) kastelen die stuk voor stuk levende getuigen zijn van het historische patrimonium, het kunstpatrimonium en het architecturale patrimonium van de regio.

 

Met een bezoek leert u de geschiedenis van de Auvergne en de geschiedenis in het algemeen beter kennen; ze worden ook gebruikt voor speciale dagen, tentoonstellingen, concerten, voorstellingen en recepties, en ook voor logies met ontbijt.

 

 

SACRALE KUNST in de AUVERGNE

Posted on January 3, 2018 at 7:10 AM

 

De sacrale en eenvoudige romaanse kunst is de architectuurstijl die samengaat met de Auvergne. Hier heeft de romaanse kunst een bloei gekend zoals dat nergens anders het geval was. Met meer dan 250 bouwwerken is het romaanse erfgoed van de Auvergne één van de rijkste van Frankrijk en Europa.

Naast dit uitzonderlijke en van sereniteit vervulde erfgoed stelt de hedendaagse kunst de romaanse basiliek van de stad Brioude, met de vervaardiging van 37 glas-in-loodramen, in een nieuw daglicht. Niet te missen!

 


Saint-Saturnin

Orcival, Brioude, Chanteuges, Issoire, Mauriac, Saint-Nectaire, Chatel-Montagne, Lavaudieu… De Auvergne bezit een erfgoed van meer dan 250 religieuze romaanse bouwwerken die tussen de 10de en de 13de eeuw gebouwd werden. In deze regio werden nog een hele tijd romaanse kerken gebouwd, terwijl in andere regio's de gotiek tot ontwikkeling kwam.

 

 

Zo worden vijf van deze bouwwerken "Eglises majeures" (essentiële kerken) genoemd, wegens hun homogene en zuivere stijl.

Notre-Dame-du-Port, in het historische centrum van de stad Clermont-Ferrand (maakt deel uit van de Werelderfgoedlijst van de Unesco)

Saint-Nectaire, in het Massif du Sancy (massief)

Saint-Austremoine d’Issoire, de grootste en meest versierde

Notre-Dame d’Orcival, gebouwd in de 12de eeuw

Saint-Saturnin, eenvoudig en rustig, de kleinste van de vijf "Eglises majeures".

 

 

In La Montagne Bourbonnaise in het departement Allier toont de architectuur van de Eglise de Châtel-Montagne (kerk) hoe krachtig de romaanse kunst in de Auvergne is; de Eglise de Saint-Menoux is één van de grootste in het departement. In het departement Cantal is de Notre-Dame-des-Miracles (kerk) in Mauriac het pronkstuk van de romaanse architectuur, een voorbeeld van knowhow.

 

 

In de Haute-Loire staat in het hart van de stad Brioude de Basilique Saint-Julien (basiliek), één van de indrukwekkendste bouwwerken van de Auvergne, zowel door de afmetingen als door de architectuur en de decoratie. De stad Le Puy-en-Velay gaat prat op haar uitzonderlijke romaanse bouwwerken, waaronder het geheel van de Cathédrale Notre-Dame (kathedraal) die op de Werelderfgoedlijst van de Unesco staat. Lavaudieu, ten slotte, is één van de zeldzame Franse abdijen met een intacte romaanse kloostergang.

 

 

Romaanse kunst verlicht door hedendaagse kunst

Romaanse kunst verlicht door hedendaagse kunst

Het is een prachtige "verlichting" van de zuiverheid, de eenvoud en de kracht van de romaanse kunst die kunstenaar Kim En Joong ons laat bewonderen in de Basilique Saint-Julien (basiliek) in Brioude.

Deze Koreaanse schilder realiseerde onlangs 37 niet-figuratieve glas-in-loodramen voor de basiliek van de stad Brioude in de Haute-Loire.

Het is de eerste keer dat een kunstenaar een werk van dergelijke omvang voor rekening neemt in het kader van de restauratie van een religieus bouwwerk.

 

 

Marie-Rose Pommier, die al 20 jaar lang instaat voor de bezoeken aan de basiliek, ontdekt het bouwwerk in een nieuw daglicht: "Binnenin verandert de sfeer van minuut tot minuut. Het is een permanente lichtshow, die het heilige karakter van het bouwwerk onder de aandacht brengt...Kim En Joong heeft de uitdaging die uitging van de stad Brioude, tot een perfect einde gebracht: dit pronkstuk van de romaanse kunst een nieuwe intensiteit bezorgen door nieuwe glas-in-loodramen te vervaardigen."

 

 

BEZOEK MOOIE TUINEN IN DE AUVERGNE

Posted on January 3, 2018 at 7:05 AM

   

 

 

Zoek ontspanning in een van de Opmerkelijke Tuinen van de Auvergne, of maak er een uitstapje van voor het hele gezin en ontdek tegelijk de burchten en landschappen van de streek. De Auvergne staat vooral bekend om de wilde rivieren en de vulkanische landschappen, maar er zijn ook honderden tuinen te bezoeken: in Franse stijl, landschapstuinen of tuinen zonder specifieke stijl, trek tijdens uw vakantie tijd uit voor een bezoek aan minstens één tuin in de Auvergne!

 

De Auvergne telt negen ‘opmerkelijke tuinen’ van het landelijke label 'Jardin Remarquable'. Deze openbare en privétuinen zijn bijzonder vanwege hun aanleg, hun plantensoorten of allebei. Veel van deze tuinen liggen bij kastelen en vormen een heerlijk middaguitstapje. Bel van tevoren of bekijk de openingstijden en tarieven op hun websites.

 

 

Even ten noorden van Moulins, de hoofdstad van de Allier, ligt in Villeneuve-sur-Allier het Arboretum van Balaine. Dit is de oudste botanische privétuin in Frankrijk, aangelegd in 1804. Kasteel La Demeure d'Aglaë is een chambre d'hôte met vijf kamers, met uitzicht op het park.

 

 

Château de Cordès

Château de Cordès

Het Domaine Royal de Randan was het laatst gebouwde koninklijke landgoed in Frankrijk en een van de weinige in de provincie. De tuinen van Randan, met Franse, Italiaanse en Engelse invloeden, zijn een absolute must in de Auvergne. Via een leerpad komt u meer te weten over de geschiedenis van deze plek en natuurlijk ook over de planten. Op het landgoed worden ook regelmatig concerten, optredens, nachtelijke en thematochten, exposities en festivals gehouden.

 

In Orcival, midden tussen de vulkanen van de Chaîne des Puys, liggen de Franse tuinen van het Kasteel van Cordès. Het park bestaat uit twee tuinen met waterbekkens en een doolhof met rosarium.

 

 

Ook het Château Dauphin kijkt uit over de vulkanen in Pontgibaud. Deze vesting is omringd door een indrukwekkend domein, inclusief een weelderige groene tuin.

 

 

Het Kasteel van Opme in Romagnat, op slechts een kwartier rijden van Clermont-Ferrand, heeft ook prachtige Franse tuinen met een fraaie fontein, een moestuin en een boomgaard.

 

 

In Channonat, aan de voet van de beroemde hoogvlakte van Gergovia, staat temidden van Franse tuinen het Château de la Batisse, met als hoogtepunten fonteinen en watervallen.

 

 

Château de la Trémoilière

Château de la Trémoilière

De Franse tuinen van het Kasteel van Hauterive, boven de stad Issoire, hebben moestuinen en een wandelgalerij met vier rijen lindebomen.

 

 

In de veertiende-eeuwse burcht Château de Chavaniac-Lafayette werd de beroemde generaal Marquis de La Fayette geboren. In de Franse tuinen vindt u honderden soorten bomen, twee vijvers en een rosarium.

 

 

De op de middeleeuwen geïnspireerde hedendaagse tuin Le Verger de Déduit van Château de la Trémolière in Anglards-de-Salers beeldt twee verhalen uit: het verhaal dat afgebeeld staat op de wandkleedcollectie 'Het Fantastische Bestiarium' en dat van de 'Roman de la Rose'.

 Rss_feed